Skip to content

Vad händer när en liten frikyrka har en snygg och modern hemsida?

Av Markus Ekegren

Publicerad i Hemsida, Frikyrka

Bäcksjökyrkan är en liten frikyrka i Östansjö. De har inte speciellt många medlemmar, och de flesta medlemmarna är av den äldre kategorin och enligt mig är de därmed ganska dåliga på förändring och inte speciellt snabba. Jag har nu under nästan ett halvår varit med och hjälpt dem att göra en ny hemsida. Det tillämpas förvisso en del demokrati som säkert gör att det tar extra lång tid.

Bäcksjökyrkan - Östansjo frikyrkoförsamling

Det som har ifrågasatts är för det första om församlingen överhuvudtaget ska ha en hemsida, och det gjordes inte innan jag kopplades in, nej det gjordes efter ca en månad. Församlingen har också funderat på vad de ska ha hemsidan till och vad som i så fall ska finnas på den.

Jag antar att detta också beror på att de flesta tillhör den äldre generationen. De har helt enkelt inte samma inställning till att ”fråga om hjälp”, utan de försökte på egen hand komma fram till vad de skulle fylla hemsidan med. Resultatet, ja det blev till en början mycket stelt och tråkigt. Efter mycket om och men så fick vi som jobbade med detta tillslut till det något bättre, men jag är fortfarande något kritisk till resultatet och skulle därför vilja ventilera detta med dig.

Vad tycker du?

Fundera på om ”Startsidan” verkligen skapar den överblick som ofta förväntas när man surfar in på en, för tillfället ny, hemsida.
Talar sidan om för dig som besökare vad du förväntas göra när du besöker hemsidan?
Besök gärna hemsidan och fundera på:

  • Vad du får för intryck?
  • Vad är din spontana reaktion?
  • Vart klickar du, eller vart fäster du ögonen först, näst först o.s.v. Känns det logiskt och tydligt?

Länk till Bäcksjökyrkans hemsida

En sak är säker, framtiden är här även för frikyrkan

Vad förväntar man sig egentligen idag när man surfar in på en lokal frikyrkas hemsida?
Är det så att jag vill se ett instagram-flöde med de senaste bilderna från kvällens aktivitet i en av de olika barngrupperna.
Efter 5 minuter kanske jag inser att jag inte hittar nästa gudstjänsts tema, och vem som ska predika och en bild och information om den personen.
Vart är nu förra veckans predikan, kan jag se ett filmklipp, eller kan jag ladda ner och lyssna på den predikan?

Bäcksjökyrkan.se – Barn- och ungdomssidan

De äldre kanske inte använder eller inser vad detta kan bidra till. De kanske inte förstår hur ”yngre” idag konsumerar information och internet. Det är säkert därför de heller inte inser att det kan krävas en insats inom det här området.
Däremot tror jag att en snygg och modern hemsida som använder och drar nytta utav dagens teknik kan bidra till att församlingens medelålder minskar i samma takt som medlemsantalet ökar.

Vad tycker du att det borde finnas för funktionalitet för att det ska kännas lite mer ”up to date”?
Allt du behöver göra är att lämna en kommentar med dina idéer eller förslag på förändring.