Skip to content

Hur du fotograferar mjukt vatten

Av Markus Ekegren

Publicerad i Fotografering, Smögen, Fototips, Canon

För ca en vecka sedan var jag tillsammans med en mycket god vän nere i dennes hus på Smögen.
Som vanligt så hade jag med mig kameran och fotade hej-vilt på Smögenbryggan och på de fina klipporna som breder ut sig mot havet.
Jag la i vanlig ordning ut bilderna på Flickr och fick kort därefter frågan hur jag lyckades få till vattnet så ”mjukt” som på bilden nedan.

#smogen

För dig som i alla fall är lite intresserad av att fotografera, så tänkte jag kort förklara hur man tar liknande bilder. Bilden ovan kanske inte det bästa exemplet på just denna typ av bilder, men jag tror du förstår vad denna beskrivning försöker att uppnå.

Förberedelser i kameran

För att få till denna "effekt" gör man bara några enkla inställningar i kameran. Det finns lite olika vägar att gå, men en av de enklare är att:
Sätt kameraprogrammet till Bländarprioritet eller Aperture value.
(På Canon så står det Av på ratten och på Nikon A.)

Ställ sedan in så att bländaren blir så liten som det är möjligt. Håll tungan rätt i munnen nu, det gör du genom att välja ett så högt bländartal som möjligt, t.ex. 22.

Det vi är ute efter är att slutartiden ska bli så lång som möjligt.
Ja, men varför kör vi inte ett annat program i kameran där vi då kan välja slutartid istället t.ex. Tv, kanske du undrar?
Självklart kan man göra det, men jag anser att det är enklare att istället välja ett högt bländartal och sedan för kameran själv tala om för mig vilken slutartid som blir bra för att inte bilden ska bli för ljus, och vid ett högt bländartal brukar då slutartiden blir tillräckligt lång.

Förberedelser runt omkring dig

Jag förutsätter nu att du befinner dig, eller i alla fall planerar att befinna dig, i någon fin miljö där det finns ett vattendrag eller ett hav. Det viktiga är att vattnet rör på sig.

Eftersom vi kommer att ta bilden med en lång slutartid så kan det vara bra att ha med sig ett stativ. Vid långa slutartider är det mycket svårt att hålla kameran still och risken för att hela bilden blir suddig är stor. Det är nästan det vi är ute efter, men bara så att vattnet, som rör sig, blir suddigt.
Börjar du förstå idén?

Är du som jag, och inte alltid springer runt med ett stativ så kan det gå att lösa på andra sätt. Försök att hitta en plats där du kan ställa din kamera så att den står helt stilla. T.ex. på marken, på en sten eller kanske på din ryggsäck.

Bonustips
För att ytterligare minimera risken att kameran skakar till när du trycker på knappen kan du ställa in kameran på självutlösare. På vissa kameramodeller går det att välja en självutlösare på bara 2 sekunder, vilket är perfekt vid detta tillfälle.

Ta din bild

Nu är det äntligen dags att ta din bild! Ta en bild, kolla så bilden blev som du önskade, placera eventuellt om din kamera och så vidare.

Skulle vattnet i bilden inte bli tillräckligt suddigt kan du testa att ställa in din kamera på manuellt läge och sedan välja en längre slutartid. Blir bilden då för ljus, t.ex. om du fotograferar mitt på dagen i strålande solsken, kan du eventuellt kolla om du kan flytta dig så att du tar bilden på ditt vattendrag där det ligger i skugga.
Har du lång tid på dig kan du gå tillbaka senare på kvällen då det börjar skymma. Då brukar också det naturliga ljuset vara mycket finare.

Det finns också speciella filter som du kan köpa till ditt objektiv. De kallas gråfilter och fungerar ungefär som solglasögon för din kamera. Det blir mörkare och du kan nu välja en längre slutartid utan att bilden blir överexponerad, med andra ord för ljus.

Sammanfattning

  • Hitta en fin miljö med vatten i full rörelse. Gärna en molnig dag eller i skymning.
  • Ställ in din kamera på högsta möjliga bländartal.
  • Se till att din kamera står helt stilla när du tar bilden. Använd stativ eller ställ din kamera på marken.
  • Ta bilden
  • Gör eventuella justeringar

Hoppas du uppskattar detta korta och enkla fotograferingstips.
Är det något mer du funderar på eller undrar över går det bra att återkoppla till mig genom kommentarerna nedan.

Jag rekommenderar Photobox.se för beställning av framkallade bilder.

Ut och fotografera nu, lycka till!