Skip to content

5 Grundläggande tips om att driva projekt

Av Markus Ekegren

Publicerad i -blog - projekt - produktivitet - tips

Driva projekt - Post-it och penna för att föra anteckningar när man planerar sitt projekt

Är du, som jag, involverad i att driva projekt ibland. Det kan gälla både egna privata projekt, projekt som du utför tillsammans med andra i en ideell förening eller affärsprojekt. Du kanske också som jag ofta är med och “bara kör på”. Visst kan det vara kul, men min erfarenhet är ibland att man “kör på” lite för mycket åt ett håll och därmed blir tvungen att gå tillbaka och göra om. En sådan konsekvens påverkar inte bara projektet utan också din egen energi, motivation och tidsplanering. Ett sätt att undvika detta är, hur tråkigt och omständligt den än låter, att planera. Har du hört uttrycket att “tänka efter, före”?

Mina enkla tips är att använda din smarta telefon, på ett smart sätt. Utnyttja anteckningsfunktionen och plita ner några stödord för vad det är du ska göra och vad det i förlängningen ska bidra till. Min personliga favorit är faktiskt post-it lappar, av modellen större.

En annan bra sak att fundera på inför ett projekt är att fundera vad det är som driver dig till att genomföra det. Detta kanske man till och med ska börja med. Finner man inte en tillräckligt bra anledning till varför man vill vara med i projektet eller starta det kanske det inte heller är någon bra idé att göra det. Gör något annat.

Innefattar ditt projekt att du behöver involvera flera personer för att genomföra det, alltså som är med och driver projektet är det även bra att fundera på deras drivkrafter utöver kunnande och kompetens. Vilka personer har liknande värderingar som du själv och känner samma motivation att genomföra vad det nu är du vill genomföra?

Sammanfattning för att driva projekt

  • Vad har du för drivkrafter? Vad motiverar dig?
  • Överensstämmer projektet med din drivkraft/motivation?
  • Har de andra personerna i projektet liknande drivkraft/motivation?
  • “Tänk efter, före”.
  • Kladda ner några punkter för vad du ska göra och vad det kommer bidra till.

Mer utförlig information om att planera projekt och hur du skapar en projektplan.

Du är självklart välkommen att kommentera eller fylla på med dina egna tips.