Skip to content

Nytt hus i kameraväskan

Av Markus Ekegren

Publicerad i Kamera, Canon, Fotografering

Det är alltid lika roligt med nya tekniska prylar, inte minst med en ny kamera.
Japp, jag har precis varit och uppdaterat kameraväskan med ytterligare ett hus, närmare bestämt en Canon EOS 70D.

Varför är det så kul då?
Jag vet inte riktigt, men kanske för att man får utforska alla nya finesser, för att inte tala om hur gott alla nya prylar luktar.

Jag tänker inte gå in på alla finesser som 70D erbjuder (Det kan du läsa mer om på Canons webbplats) men några nya "finesser" som 70D'n bjuder på är först och främst den nya autofokus-tekniken.
Den ny autofokusen erbjuder nu hela 19 olika mätpunkter som dels går att välja en åt gången, i 4 olika grupper (upp, ner, höger, vänster) samt "auto". Att ha så många punkter att välja på är fantastiskt, om man jämför med min tidigare kamera (Canon EOS 40D) som endast hade 7 stycken.
Jag uppskattar redan nu grupperingsfunktionen som tillåter mig att välja ett område av fokuspunkter som jag vill att kameran ska hjälpa mig att hitta fokus inom, kameran gör sedan ett utmärkt jobb och hittar en eller ett par punkter inom valt område.

Bildcensorn är också riktigt, riktigt bra!
Förutom att den har hela 20,2 Megapixlar i upplösning hanterar censorn brus på ett otroligt bra sätt. Jag jämför återigen med min tidigare kamera och skillnaden är markant mycket bättre.
På min 40D kunde jag som max gå upp till ISO 800 med vad jag tycker är acceptabelt brus i bilden. Liknande mängd acceptabelt brus får jag nu vid ISO 5000, vilket jag tycker är helt otroligt bra.

Waiting with old camera bag
Förutom alla fördelar med autofokus, brus, upplösning och videoinspelning medför även en uppgradering av kamerahus en del nackdelar.

En angenäm nackdel är att jag nu måste släpa på mer fotoutrustning, nu när man har möjligheten att använda två kamerahus vill man ha den ena med t.ex. teleobjektiv och den andra med vidvinkel.
Ytterligare en nackdel är att det nya kamerahuset har en annat format på RAW-filerna en mitt tidigare hus och givetvis är mitt bildredigeringsprogram inte kompatibelt med det nya formatet. Det är så klart ganska lätt att åtgärda, men för en otålig entusiast känns det mer som ett störningsmoment.

För dig som nu blir lite nyfiken och vill se några bilder från den nya kameran så får du tyvärr hålla tillgodo ett par dagar tills jag hunnit uppgradera mitt bildbehandlingsprogram.