Skip to content

Sätt upp mål i Google Analytics för Contact Form 7

Av Markus Ekegren

Publicerad i Wordpress, Contact form 7, Google analytics

Du som har en hemsida av något slag i WordPress har säkert också använt ett plugin för att skapa ett kontaktformulär. Ett av de vanligaste och mest populära plugins för att skapa just kontaktformulär är Contact Form 7.

En del använder pluginet, eller framförallt kontaktformuläret, i rent service-syfte, för att besökare till hemsidan på ett enkelt sätt ska kunna ta kontakt om de har några synpunkter.

Många använder kontaktformuläret mer som ett försäljningssteg, när en besökare på hemsida har blivit så pass intresserad av t.ex. dina tjänster att de vill ta kontakt med dig för att anlita dig. Använder du din hemsida på det här sättet tror jag att chansen också är stor att du på något sätt mäter statistiken för din hemsida. Gör du det använder du dig förmodligen av Google Analytics som både är helt kostnadsfritt och extremt kraftfullt.

Statistik och mål via Google Analytics

I Google Analytics får du inte bara information om hur många som besöker din hemsida, det går också att på ett ganska enkelt sätt sätta upp mål för hur väl din hemsida presterar. Vad som räknas som mål kan givetvis variera och det går att sätta upp på många olika sätt, men har du ett kontaktformulär på din hemsida rekommenderar jag dig att sätta upp ett mål för när dina besökare använder det. Vilket är ett starkt tecken på att de är engagerade och har blivit intresserade av vad du erbjuder.

Ett av de enklaste sätten att sätta upp ett mål i Google Analytics är att ange en specifik URL/webbadress på din hemsida som räkas som att målet uppfylls. T.ex. den sidan som en besökare kommer till efter att de har skickat sitt meddelande i ditt kontaktformulär. Om du använder dig av pluginet Contact Form 7 är det just här det börjar bli lite krångligt. Contact Form 7 brukar normalt inte skicka besökaren vidare till någon annan sida efter att de har skickat sitt meddelande i ditt kontaktformulär, utan de förblir på den sida där kontaktformuläret visas. Så hur mäter man detta då?

-Jo, det finns något i Google Analytics som kalla ”Event Tracking” eller på svenska ”Händelsespårning” och det går även att ställa in så att en viss händelse ska räknas som ett uppfyllt mål.

För att få detta att fungera och mätas på rätt sätt behöver du först lägga till den extra händelsespårningen på din webbplats, i det här fallet i ditt kontaktformulär, och sedan ställa in att den händelsen ska räknas som ett mål i ditt Google Analytics-konto.

Hur du sätter upp ett mål för Contact From 7

Börja med att logga in i WordPress, gå sedan till den sida där du redigerar ditt kontaktformulär och skrolla ner tills du ser rutan ”Avancerade inställningar”.

Contact Form 7 - Avancerade inställningar

Kopiera sedan nedanstående kod och klistra sedan in det i rutan.

on_sent_ok:"ga('send', 'event', 'Contact Form', 'Submit');"
Contact Form 7 - Avancerade inställningar med händelsespårningskod

Logga sedan in på ditt Google Analytics-konto och klicka på fliken ”Administratör”.
I spalten ”Vy” klickar du sedan på ”Mål”.

Du ska nu lägga till ett nytt mål, under ”Målinställning” väljer du ”Anpassat”, döp sedan ditt mål och välj sedan typen ”Händelse”.
I fältet "Kategori" skriver du in ”Contact Form” och i fältet "Åtgärd" skriver du in ”Submit”.

Det viktiga här är att det matchar exakt med den kod du klistrat in i kontaktformuläret.

Skapa mål i Google Analytics

Kontrollera att det fungerar

För att säkerställa att det fungerar kan du i Google Analytics gå till fliken ”Rapporter” och klicka in på rapporten ”Realtid”.
Testa sedan, t.ex. i en annan flik i din webbläsare, att skicka ett meddelande genom ditt kontaktformulär. Fungerar allt som det ska borde det aktiverats en ”Händelse” och en ”Konvertering”.

Mål och konvertering

Hur man bör jobba med mål och konverteringar på sin hemsida är i sig ett helt eget ämne, för att inte tala om hur man sedan följer upp och genomför åtgärder baserade på dessa analyser. Har du några förslag eller idéer på detta är du välkommen att kommentera här nedan, eller skicka mig ett mail.

Mer information:
Google Analytics
Mål i Google Analytics
Händelsespårning i Google Analytics
Contact Form 7 - WordPress Plugin